lördag, februari 20, 2010

Svaret finns framför ögonen

I SvD står det om att vissa av våra medborgare var landsförrädare under den tiden järnridån fortfarande fanns i Europa. Några svenska medborgare spionerade uppenbarligen för DDR:s räkning och dessa finns noterade i SÄPO:s arkiv. Nu förhåller det sig så att SÄPO vägrar lämna ut akterna om dessa svenskar, det skall enligt SvD vara ett femtiotal personer. Så här står det redan in ingressen.
I Stasiarkiven finns ett femtiotal svenskar som spionerade för DDR. Vi har rätt att få reda på vilka som svek.   

Sedan så fortsätter artikeln så här.
Vi har rätt till vår historia. Vi har rätt att få veta vilka som var landssvikare under det kalla kriget – när Sveriges frihet var hotad från Sovjetunionen och dess satellitstater.

Jag håller med ledarredaktionen, akterna borde släppas och jag har svårt att se hur rikets säkerhet skulle hotas av att akterna skulle släppas offentliga, vilket SÄPO (läs regeringen) hävdar.

Däremot är det märkligt att inte ledarredaktionen nämner och reagerar på de ”landssvikare” och de som helt uppenbarligen ”svikit” mitt framför ögonen på oss alla. Reinfeldt sade så här under ett besök i Ronna, Södertälje 2006.
Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.

Reinfeldt förminskar nationen Sverige, han hånar allt hårt arbete som den svenska befolkningen gjort genom århundraden. Reinfeldt gör med detta uttalande allt för att skada det nationella självförtroendet och den nationella känslan. Han skadar Sverige med detta uttalande, detta under ett besök i stadsdelen Ronna som kanske inte är kronan på verket i det nationella bygget. Jag påstår att Reinfeldt gjort mycket större skada och svikit nationen mycket mer än de femtio Stasi-svenskarna. Mona Sahlin sade så här under kongressen Euroturk 2002.
Jag tror att det lite är det som gör svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Midsommar och sådana töntiga saker

Självklart så gäller samma sak för Sahlin som för Reinfeldt, hennes uttalande är i samma klass. Både Sahlin och Reinfeldt, kan i praktiskt hänseende jämföras med Wennerström och Bergling som även de nämns i artikeln. Redaktionen på SvD vill veta vilka det är som svikit nationen i ett utsatt läge. Ett svar har redaktionen mitt framför ögonen, Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Redaktionen behöver inte ens vänta på att SÄPO skall öppna sina arkiv för att få denna information, det är bara att läsa t.ex. denna blogg.

Länk SvD SÄPO

Länk DN Ronna

fredag, februari 19, 2010

Schismen inom moderaterna kommer äntligen till ytan

Vi är i alla fall några som inte hör till Moderaterna, men som ändå anat att historien med den tveksamma medlemsvärvningen haft flera bottnar. Nu har det krypir fram att det också rör sig om en kamp inom moderaterna mellan ”de gamla moderaterna” och ”de nya”. När jag tidigare i kväll åkte taxi hörde jag en liberal moderat som anklagade de politiska motståndarna i det egna partiet för att hela härvan nystats upp. Man måste ändå komma ihåg att om ingen gjort något fel skulle det inte finnas någon härva att nysta upp, hur gärna vissa fraktioner än ville detta. Så här säger Mats G Nilsson i SvD.
Det som gör mig så besviken är såklart att alla internt vet att det finns en helt annan dimension i detta, en värderingsfråga. De som pekas ut är de mest liberala personerna inom Stockholmsmoderaterna.

Men även om det är de mest liberala personerna så måste de ju ha gjort något tveksamt för att kunna pekas ut. Jag blev själv förvånad över att historien slogs upp så stort i början, men att fuska sig till placeringar på olika listor är allvarligt internt inom partiet. Så här står det vidare i artikeln när SvD intervjuar Mats G Nilsson.
Han försvarar Rolf Könberg som avgick imorse från kommunstyrelsen i Stockholm och säger att det är sorgligt eftersom han är Stockholms främsta integrationspolitiker.
– Ingen har gjort sådana insatser som han för att få Moderaterna att närma sig nya svenskar och att få nya svenskar att komma till Moderaterna. Det är ett oerhört slag för oss i den här stan när det gäller den dimensionen.
Även Petter Lindfors är en av dem som lämnar sin politiska uppdrag.
– Petter Lindfors har ju engagerat sig i moskébygget och det förstår du ju hur populärt det är i andra kretsar, säger Mats G Nilsson som menar att han mött personer i Moderaterna som inte har samma liberala grundsyn och "helt enkelt inte vill se så många invandrare på våra listor".

Det Nilsson säger stämmer säkert. Jag har själv mött många gamla moderater som känt sig mycket besvikna på den liberala grundsyn som de ”nya moderaterna” uppvisat på sista tiden. Vi noterar att när Nilsson pratar om striden mellan de liberala och moderata inom partiet nämner han inte vad fotfolket och de som röstar kan tycka om denna strid. När Nilsson säger att han ”mött personer som inte har samma liberala grundsyn inom partiet” så menar han nog att han mött en massa sådana personer. Det är ju faktiskt liberalerna inom partiet som tagit en ny kurs för partiet, man kan nästan få känslan att det var tvärtom. Till slut så säger Mats G Nilsson så här i artikeln.
Ja. Det som gör mig så besviken är att det är en ganska liten klick bittra herrar som ligger bakom. De har inte något större stöd men de har skickligt lyckats plantera det här för att åskådliggöra några av deras måltavlor

Bland de moderata väljarna är nog stödet betydande för de ”bittra herrarna” men de räknas liksom inte. Hur det förhåller sig inom partiet vet ju inte jag, men för inte så länge sedan bestod faktiskt hela Moderata samlingspartiet av sådana ”bittra herrar”. Liberaler var med i Folkpartiet och landsbygdens folk var med i Centern. Nu skall visst alla grupper rymmas inom samma parti. Tyvärr så fungerar inte vår demokrati när alla partier är liberala och har ungefär samma profil. Vitsen med ett allmänt val är faktiskt att väljarna skall kunna välja. Det var i det gamla Sovjetunionen människor kunde välja på ett parti, med en profil. De flesta av oss tyckte inte det var speciellt demokratiskt.

Länk SvD

Oklara principer om partier i skolor

Det står en i SvD återigen om politiska partiers besök i våra skolor. Artikeln är väl rätt hygglig och resonerande, till skillnad mot en del andra artiklar vi läst sista tiden. Enligt artikeln skall enbart ”inbjudna” organisationer få komma till Kärrtorps gymnasium, då i samband med undervisningen. Det är ett underligt beslut eftersom enskilda lärare eller rektorn då kan välja ut vilka partier som skall få komma till skolan ”bakvägen” s.a.s. Som av en händelse blir det kanske bara Socialdemokraterna eller Moderaterna som anses kunna inbjudas i samband med undervisningen. Det låter inte bra. Så här står det i artikeln.
När Nationaldemokratisk ungdom ville komma hit tidigare i år blev de först välkomnade – skolan brukade tidigare säga ja till bokbord. Men skolledningen ändrade sig och meddelade att tidpunkten var olämplig. Sedan kom tumultet när Nationaldemokraterna (ND) besökte Värmdö gymnasium.
–Efter det har det utbrutit en väldig diskussion om hur vi ska hantera det här. Nu har vi beslutat att inte ta emot några bokbord, säger Liz Berg, rektor på Kärrtorps gymnasium.

Vi kan alltså konstatera att AFA lyckades med sin våldsaktion tidigare i år. Det är väl bara att säga grattis till AFA, era metoder verkar fungera helt enkelt. Belönar man ett beteende, antingen det är dåligt eller bra, så uppmanar man utövarna att fortsätta. Det är en av de mest grundläggande psykologiska teorier som finns. Vidare i artikeln står det så här.
De flesta elever som SvD träffar på skolan vill helst inte ha dit alltför extrema partier. Men de tycker att det är en svår avvägning där yttrandefriheten för alla ungdomsförbund ställs mot elevernas trygghet och välmående.
–Vi kan inte stänga ute icke-demokratiska grupper på icke-demokratiska grunder. Men det är väl rimligt att dra en gräns vid att elevernas trygghet hotas, säger Hannes Skugghall, 17 år, som läser samhällsprogrammet.

”Alltför extrema partier”? Vill de inte ha dit Socialdemokraterna och vänsterpartiet? Det är högst förståeligt att eleverna inte vill ha dit dessa partier men i en demokrati måste alla partier ha tillträde till skolan, eller inget parti alls. Det spelar ingen roll att vissa elever inte vill ha dit Socialdemokraterna, enskilda elever måste få avgöra sin politiska vision själva och ta ställning till t.ex. det socialdemokratiska partiprogrammet.

Vi noterar att Hennes Skugghall 17 år gammal, i tidningen får uttrycka åsikten att vissa grupper är ”icke-demokratiska”. Det finns såklart grupper i vårt land som inte står för vårt parlamentariska demokratiska system, men det är väl en del tidningsläsare som nog antar och förknippar Hannes ”icke-demokratiska” med partier som i grunden är lika eller mer demokratiska än Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Jag påstår nog, trots en del konstiga vinklingar, att denna artikel är bättre än de flesta andra vi läst i ämnet sista tiden. Resonerandet är relativt öppen i artikeln och elever som förmår tänka själva har ändå fått öppna munnen och ge sin syn på saken, trots att de inte rabblar de gamla vanliga klyschorna, som de flesta av oss redan hört så många gånger så vi bara ignorerar de upprabblade satserna.

Länk SvD  

torsdag, februari 18, 2010

Problemet med flyktingbarnen är ett grundläggande systemfel i hela EU

På SVT talas det om de 18 somaliska flyktingbarn som gått under jorden för att slippa transporteras tillbaka till Malta. Pojkarna har fått negativt besked från Migrationsverket och antagligen från migrationsdomstolen. Förhållandena på flyktingförläggningarna på Malta beskrivs som eländiga.

Säkert stämmer det att det råder mycket dåliga förhållanden på de maltesiska förläggningarna. Det är också förståeligt att somalierna inte vill tillbaka till Malta. Det är dock uteslutet att ge dem uppehållstillstånd i vårt land. Skulle vi ge dem uppehållstillstånd så uppmuntrar vi bara ännu mer av denna trafik som i grunden är ohälsosam. Barnen skall vara med sina föräldrar eller andra nära släktingar i sitt hemland, det finns helt enkelt ingen annan bra lösning. Det råder inte krig i Somalia utan det pågår en väpnad konflikt. Jag känner själv en person som reste runt i Somalia med sin fru för tre år sedan, det skulle vara omöjligt om fullt krig pågick.

Dessutom är Malta ett av 27 EU-länder som tydligen uppfyllt alla villkor för att bli fullvärdig medlem. Här beskriva alltså ett annat EU-land som så vidrigt att det inte går att skicka tillbaka afrikanska flyktingar dit. Det värsta är väl att det ligger en del sanning i beskrivningen och då måste vi ställas oss frågan hur kraven egentligen är på att få bli EU-medlem. Det är orimligt att bryta Dublinförordningen för att ett annat EU-land håller erbarmligt dålig standard. Hela trovärdigheten för ingångna EU-avtal och de krav vi ställer på blivande medlemsländer måste ifrågasättas om avvisningar inte kan verkställas till ett annat EU-land.

Framförallt är hela systemet med att evakuera människor från sina hemländer vid svårigheter felaktig och inte hållbar på lång sikt, vi måste finna andra bättre lösningar helt enkelt. När det dessutom gäller ensamkommande barn så blir det en ännu märkligare politik. Det uppväxande släktet är alla nationers hopp om framtiden, de skall inte evakueras. En helt ny syn på att möta dessa problem behövs som är värdigare för alla parter och som ökar chanserna till återuppbyggnad för drabbade nationer. Alla nationer förtjänar en chans i framtiden. Denna chans förslösas mentalt redan när man accepterar en politik där vissa länder anses så bedrövliga att evakuering av befolkningen accepteras. Vem skall bygga upp Somalia i framtiden har man tänkt? De krigsherrar och muslimska extremister som ibland roar sig med att beskjuta varandra?

Länk SVT

Kommer ni ihåg Kielos som bloggare?

Katrine Kielos är populär i TV-rutan nuförtiden, hon är med i Korseld bl.a. För några år sedan bloggade hon som alla andra. Kielos skrev faktiskt en del bra artiklar, vilket hon skall ha erkännande för. Tyvärr gav hon uttryck för svårartad politisk korrekthet när det gällde immigrationspolitik och annat. I en artikel gick hon till angrepp på alla som tycker att Sveriges immigrationspolitik är vansinnig, ja sådana som mig t.ex. Jag och en annan skribent, tror det var Grue, gick i polemik med henne. Som vanligt hade hon inte chans när hon skulle försvara något som inte kan försvaras. Det slutade med att hon tog bort en hel artikel i stället för att försvara sin ståndpunkt. Jag skrev då denna artikel, länk.

Sedermera så skaffade hon sig bandhundar som gav sig på Grue så fort han skrev något, skrev att han var bög och annat trevligt som hör hemma i ett demokratiskt samtal. Jag gick in under några nicknamn och förvirrade de ganska enkelspåriga socialdemokratiska ”torpederna”. Kort därefter lade Kielos ned sin blogg. I stället ägnar Kielos åt debattprogram som Korseld, det är lite mindre riskabelt.

onsdag, februari 17, 2010

Ett förslag från Skolverket och Sven Mellander

I SvD står det i en ledare av Anders Linder om det nya förslag på läroplan i historia för grundskolan som nu skall vara ute på remiss. Enligt Linder och ett flertal andra artiklar i främst Expressen så skall all historia före vår moderna historia slopas i grundskolan. Den enda historia som skall läras ut i grundskolan skall vara den efter medeltiden i princip. Så här står det i SvD.
Romare, vikingar och korsfarare tycks också åka ut med huvudet före. Istället ska det bli mer industrialism och 1900-tal – och så inneteorier om historieskrivning som maktutövning, förstås.
Eleverna ska inte behöva lära sig om Ansgar och Magnus Ladulås, men däremot få filosofera om vem som tjänat på en historieskrivning där sådana gestalter finns med. Man kan kalla det mycket – Harrison använder ord som relativism och flum – men inte kunskapsskola!

Harrisons ord som ”flum och relativism” är ganska snälla ord i sammanhanget, ren idioti är en annan fras som ligger mycket nära till hands. Den person som mest förknippas med det nya förslaget till läroplan i historia är Per Eliasson. Vi frågar oss vad Eliasson och andra experter på den kanten tjänar på att stympa historieundervisningen på detta sätt? Det är inte bara en stympad historieundervisning som lagts fram som förslag, det är en solklart politiserad sådan också. Ju närmare vår tid vi beskriver historien, ju mer av egna värderingar lägger vi samtidigt in i undervisningen.

Att eleverna verkligen fritt skulle få filosofera över vem som tjänat på en historiebeskrivning där Ansgar och Magnus Ladulås finns med och komma med ett alldeles eget svar är det ingen intelligent människa som tror på. För det första överstiger detta vanliga elevers förmåga, för det andra skall det säkert finnas en lärarhandledning där det klart och tydligt framgår vem som tjänat på denna historia. Det blir mycket likt den intervju Sven Mellander gör med ett barn för att utröna vad barn mest av allt vill och önskar sig här i världen. 


Länk SvD

Länk Expressen Harrison

Länk Expressen Olsson

Länk SR

UPPDATERING:

En timme efter att jag publicerat denna artikel läser jag i SvD att förslaget med största sannolikhet kommer att hamna direkt i pappersåtervinningen. Det var en mycket snabb respons även efter mina mått mätt;-) Det är ändå allvarligt att ett sådant här förslag ens kunde komma i fråga. Länk SvD

tisdag, februari 16, 2010

Att förvalta vårt politiska arv

I en artikel på SvD så belyser Dan Nilsson problemet med att så många under en mandatperiod lämnar sina politiska uppdrag. Dessutom är väldigt många av de som lämnar sina uppdrag unga människor, kvar bli äldre fritidspolitiker som förvaltar vårt demokratiska arv. Så här står det i SvD.
Av alla unga kommunfullmäktigeledamöter, 18-25 år, har 37,8 procent avgått från valet 2006 till och med 26 januari i år. I faktiska tal rör det sig om 192 ledamöter.

Det är en mycket stor del av de unga som tog plats i kommunfullmäktige som lämnade sin plats under mandatperioden. Att en och annan Sverigedemokrat också lämnat sitt kall med den press de kandidaterna utsätts för är kanske inte så konstigt, ändå har det slagits upp stort i media. Senast var det ABC som tog upp att några Sverigedemokrater lämnat sina fullmäktigestolar i Småland. Det gavs sken av att vara något unikt och konstigt, nu visar det väl snarast att det konstiga är att inte fler SD:are lämnat sina förtroendeuppdrag.

Vad dessa avhopp beror på kan man enbart spekulera i, artikeln i SvD tar inte heller tag i denna fråga. En orsak är sannolikt hela samhällets utveckling. Vi har gått från ett samhälle där hela utvecklingen var ett gemensamt projekt, till ett samhälle där var och en klarar sig bäst den kan. Drömmen för många unga människor är inte att vara med och bygga upp vårt samhälle, det är att vinna Let’s Dance eller att stå i centrum som programledare för något flashigt underhållningsprogram.

Vi har naturligtvis också ett jäktigt samhälle med konstant tidsbrist. Men det som säger emot att avhoppen skulle bero på detta är att i Jämtlands län har avhoppen varit flest bland unga människor. Jämtland toppar nog inte direkt stressligan bland Sveriges landskap. En annan viktig orsak kan vara att de politiska partiernas avstånd till folket och gemene man ökat och att många känner sig främmande för moderpartiernas agenda och framtoning.

På något sätt måste vi förvalta vårt politiska arv. De nuvarande riksdagspartierna har misslyckats med att engagera och mobilisera människor. Det politiska etablissemanget har ökat sitt mentala avstånd till ”verklighetens folk”. Verkliga debatter, både mellan medborgare och politiker, och mellan politiker med skilda uppfattningar lyser med sin frånvaro. En vanlig reaktion när man sett dagens partiledardebatter är ”vad är de egentligen oense om?”.

Länk SvD

måndag, februari 15, 2010

Ett politiskt skräckscenario av rang

För många framstår en rödgrön valvinst i höst med Sahlin som statsminister som en ond dröm, en mardröm. Nu finns det t.o.m. ännu värre skräckscenarion än detta. En av Miljöpartiets f.d. riksdagsledamöter, Gustav Fridolin hotar med att göra politisk comeback.

Fridolin gjorde en sak bra, han lämnade politiken för att utföra något som kan liknas vid ett hederligt arbete, han ville i alla fall smaka på verkligheten. Annars kom Fridolin direkt från studier till riksdagen med en fet riksdagsmannalön. Han hade aldrig haft ett vanligt jobb innan han äntrade riksdagsstolen. Under sin tid i riksdagen var han den främsta förespråkaren för den s.k. ”flyktingamnestin”. Denna innebar att flyktingar som fått avslag men ändå stannat kvar i landet fick uppehållstillstånd utan giltiga skäl. Det kan anses vara det sämsta och mest skadliga beslut en svensk riksdag någonsin tagit, näst efter att riva upp det s.k. Luciabeslutet. Under en debatt med en folkpartistisk politiker kallad han denne ”äcklig” inför rullande TV-kameror när folkpartisten inte var lika välvilligt inställd till flyktingamnestin som Fridolin.

Fridolin har plötsligt börjat släppa artiklar på Newsmill och börjar alltmer förbereda en politisk comeback verkar det som. I en artikel ger han råd för hur Sverige skall sköta katastrofer och undvika de misstag vi gjorde under den omskakande tsunamivågen i Thailand (vågen gjorde mycket större skada på andra håll i världen). Nu är det så att Fridolins eget agerande med flyktingamnestin i sig var en katastrof för Sverige, om än inte så dramatisk. Det var en katastrof skapad av politiker med Fridolin i spetsen, till skillnad från tsunamin som faktiskt var en naturkatastrof.  



Fridolin har enligt uppgift från Politikerbloggen sagt upp sig från sin tjänst på TV4 och förbereder sin politiska comeback. Så här säger han till politikerbloggen.
Det finns definitivt morgnar när jag läser tidningen och tycker att jag borde göra något mer aktivt. Opinionsbildare är ju en politiker som slipper att ta ansvar och jag gillar det där med ansvar. Jag tror faktiskt att det finns lite för få som tar det där politiska ansvaret. Men med det sagt trivs jag förbannat bra som lärare. Även en risig dag på jobbet är en rätt bra dag, och det är inte alla som har den lyxen.  

Nä, den lyxen som du själv har haft genom livet Fridolin, är det inte alla som har. Du kan börja med att ta ansvar för flyktingamnestin och alla dess konsekvenser Fridolin. En ännu värre mardröm än Sahlin som statsminister är Fridolin som migrationsminister i samma rödgröna regering. Det skulle vara en sann katastrof för vårt land, jämförbar med allvarlig missväxt under 1800-talet och härjningar av pesten under 1300-talet. 

Länk DN Amnestin

Länk Newsmill Fridolin

Länk Politikerbloggen

söndag, februari 14, 2010

Makalöst gullande med Wetterstrand

Att en tidning så oblygt gullar med en partiledare som DN gör med Wetterstrand är nästan osmakligt. Många politiska observatörer har lagt märke till den nästan horribla upphöjningen av Wetterstrand som nu pågått en tid. Så här står det i DN-artikeln.
Alla framgångsrika politiker är förutsägbara, så också Maria Wetterstrand. Alltid påläst, alltid seriös, alltid trevlig, alltid engagerad. Man vet vad man får, och det är inte populism eller trams.
Kravmärkt rakt igenom.

Nu är ju inte DN någon tidning som skall vara ”språkrör” för MP. Vi kan göra en jämförelse med hur DN bevakar ett annat parti som SD. Det här blir nästan svårsmält, ”kravmärkt rakt igenom”! Dessutom har Wetterstrand aldrig satts på riktiga prov, likt många andra partiledare.

Wetterstrand gjorde direkt dåligt ifrån sig i den partiledardebatt som Agenda ordnade 17 maj 2009. När det pratades skolfrågor så visade sig att Wetterstrand inte alls var påläst och hon började i princip svamla inför TV-kamerorna. Ingen tidning verkade observera hennes dåliga insats just vid detta tillfälle.  Vi får hoppas att media är lite mer objektiv inför valet när de riktigt hårda debatterna äger rum, och att media då också gör lite objektiva analyser av de olika partiledarnas prestationer.

Länk DN

Länk DN Agenda

Länk blogg Wetterstrand Agenda

Länk blogg Wetterstrand

Varför publiceras inte mätningen?

I SvD gör Göran Eriksson en analys av det politiska opinionsläget. Tydligen har Alliansen tagit in rejält på de rödgröna efter en del partiledardebatter i TV bl.a. Enligt Eriksson skiljer det sig i denna mätning endast 3,4 procent mellan blocken. Både KD och SD skulle enligt denna undersökning hamna under riksdagsspärren. Tyvärr är inte undersökningen publicerad med grafik och siffror. Den enda undersökning jag hittar på nätet är den som gjordes i januari och avslutades så sent som den 21 januari. Man undrar också varför man gör så täta undersökningar av väljaropinionen, det verkar nästan lite hysteriskt. Senaste undersökningen jag hittar är denna.   




Länk Sifo